Жильё для туристов
          в Торонто

Подробнее здесь
НА ГЛАВНУЮ  |  РАДИО "РАДОНЕЖ" В ПРЯМОМ ЭФИРЕ >>
<a href='http://e-radio.ru/radio/play/radonej.asx'>Play Радио Радонеж</a> 

Уважаемые посетители!
Приветствуем Вас на нашем форуме!
Для полного доступа ко всем его материалам -
зарегистрируйтесь!

free counters
Еда для кошек и собак в Минске! >
< Еда для кошек и собак в Минске!
Актуальная аудиозапись  > <  «Павлин-2016″ в Мышкино. Юбилейный концерт

НАШ БЕЛОРУССКИЙ ФОРУМ - общение без границ

Информация о пользователе

Привет, Гость! Войдите или зарегистрируйтесь.

Вы здесь » НАШ БЕЛОРУССКИЙ ФОРУМ - общение без границ » Творчество поэта Николая Ивановича Соловцова » Бібліяграфічны даведнік паэта Міколы Салаўцова

Бібліяграфічны даведнік паэта Міколы Салаўцова

Сообщений 1 страница 2 из 2

1

Бібляграфічны даведнік складзены Чавускай Цэнтралізаванай бібліятэчнай сістэмай, дзе дэталёва падаецца жыццёвы і творчы шлях самабытнага паэта Мікалая Іванавіча Салаўцова.

Отредактировано Соловцов (2015-05-02 16:31:54)

0

2

Мікалай Іванавіч Салаўцоў

Біябібліяграфічны паказальнік

Складальнік: Т.А. Філіпенка

Рэдактар: В.М. Мініна

Адказны за выпуск: Л.Я. Калініна

УК “Чавуская цэнтральная бібліятэка”.
213206, Чавусы, Першамайская, 16.

Чавуская бібліятэчная сетка
   Аддзел абслугоўвання і інфармацыі

Мікалай Іванавіч
          Салаўцоў

Біябібліяграфічны паказальнік

Чавусы 2012

УДК 82Салаўцоў М. І. + 016:008:82] (476)
ББК 91.28 + 84я1
С 16

Складальнік
Т.А. Філіпенка

Мікалай Іванавіч Салаўцоў: біябібліягр. паказ. /  склад.: Т.А. Філіпенка. – Чавусы, 2011. – с.

Біябібліяграфічны паказальнік прысвечаны выдатнаму беларускаму паэту з Магілёўшчыны, члену Саюза пісьменнікаў Беларусі Мікалаю Іванавічу Салаўцову. Паказальнік змяшчае творы паэта з 1971 г. па 2010 г., публікацыі аб яго жыццёвым і творчым шляху.
Прапануецца ўсім, хто цікавіцца паэзіяй, культурай сучаснага грамадскага жыцця Беларусі.

УДК 82Салаўцоў М. І. + 016:008:82] (476)
ББК 91.28 + 84я1

© ФіліпенкаТ. А., складальнік, 2011
-1-
Імянны паказальнік
Аношкін І. 12,27, 28
Бардзілоўскі У. 6
Басуматрава С. 27, 28
Бяличев Е. 74
Грамыка Н. 22
Гулидова Е. 19
Давідовіч М. 4
Дуктаў У. 10
Косенок О. 73
Крыжэвіч В. 21
Ларчанка Я. 23
Лук’янаў В. 21
Луфераў М. 27, 28
Мазго У. М. 29
Падабед М. І. 9, 25
Пехцераў І. 7
Пролеска Я. 20
Пысін А. 1
Шабанова Ж. Н. 17
Ягораў І. 3

Я іду без ценю26
Я іду між бур'яну25
Я іду па гораду24
Я іду па дарозе прамой25
Я конюха сын25
Я крочу берагам25
Я крэшу словы25
Я люблю свой горад25
Я не paбiў рэверанс25
Я не крывіў душою25
Я не хачу25
Я не хачу вар'ятам быць25
Я помню 13, 24
Я помню тэхнікум25
Я прыходжу ў госці25
Я самы малады25
Я светлай дарогаю крочу26
Я сёння крочу25
Я славы не шукаў25
Я сэрца гартаю24
Я ў небе сонейка лаўлю26
Я ўдзячны Вам26
Я хаджу па зямлі26, 67
Я Чавусы не пазнаю26
Я час свой берагу26, 35
Я часта думаю24
Я часта з тымі гавару26
Як можна жыць25
Якар шчасця26
Якая шыр25
-37-
Змест
Ад складальніка 3-4
Жыццёвы і творчы шлях паэта 5-9
Даты з біяграфіі 10-11
Паэтычныя зборнікі М.І.Салаўцова 12
Калектыўныя зборнікі 12
Вершы паэта ў перыядычным друку 12
Вершы юнакоў з гуртка “Юны журналіст і літаратар” 15
Літаратура аб М.І.Салаўцове і яго творчасці 16-19
Алфавітны паказальнік загалоўкаў вершаў 19-37
Імянны паказальнік 38

-2-
Ад складальніка
Біябібліяграфічны паказальнік прысвечаны выдатнаму беларускаму паэту з Магілёўшчыны, члену Саюза пісьменнікаў Беларусі Мікалаю Іванавічу Салаўцову.
Пададзеная ў паказальніку інфармацыя дазваляе прасачыць дынаміку прафесійнай, творчай і грамадскай дзейнасці асобы, ацаніць не толькі творчую, але і грамадзянскую актыўнасць паэта.
У пачатку пададзены артыкул “Жыццёвы і творчы шлях паэта”, у якім прадстаўлены біяграфічны матэрыял пра       М. І. Салаўцова, яго жыцці і дзейнасці. Дапаўняе артыкул раздзел “Даты з біяграфіі”, дзе прадстаўлены асноўныя значныя для жыцця паэта падзеі, размешчаныя ў храналагічным парадку.
Асаблівая ўвага складальнікам нададзена адбору біяграфічнага матэрыялу, які сабраны ў раздзеле “Літаратура аб М. І. Салаўцове і яго творчасці”. Размяшчэнне бібліяграфічных запісаў– храналагічнае, у межах года – па алфавіце аўтараў і назваў публікацый. Мова бібліяграфічных апісанняў адпавядае мове выхадных звестак выданняў.
Паказальнік змяшчае творы паэта з 1971 г. па 2010 г. у наступных рубрыках: “Паэтычныя зборнікі М. І. Салаўцова”, “Калектыўныя зборнікі”, у якіх надрукаваны вершы                  М. І. Салаўцова і “Вершы паэта ў перыядычным друку”. Запісы згрупаваны ў храналагічным парадку – па гадах выдання, у межах года – па алфавіце аўтараў і назваў твораў.
Асобна выдзелены “Вершы юнакоў з гуртка “Юны журналіст і літаратар” Дома дзіцячай творчасці аддзела адукацыі райвыканкама, якім кіруе М. І. Салаўцоў.
Бібліяграфічныя запісы ў паказальніку складзены ў адпаведнасці з міждзяржаўнымі стандартамі “ГОСТ 7.1-2003.

3
Шмат на свеце магіл26
Шукаем экстрасэнса24
Шукаў я ідэяла25
Шукаю я сваю ідэю24
Шумі кірмаш25
Шчастлівы дзень24
Шчур22
Шчырае дзякуй26
Элексір жыцця24
Эпілог267
Эх, Марына25
Я бягу 24
Я вам – не сібарыт47
Я веру25
Я верыў i любіў25
Я вясну сустракаю25
Я гаспадар, а не госць18, 26
Я гуманіст25
Я дзень свой страчаю25
Я доўга жыў на міне25
Я дружу з цішынёй16, 26
Я жыву на зямлі35
Я жыць хацеў бы26
Я злітавання не прашу25
Я зноў прыйшоў25
Я зроблен з болю26
-36-
Халоднай раніцай25
Хвалько29
Хітры верабейка29
Хлусня i праўда24
Хмель24
Ходзіць сеялка па полі23
Хоць мы i роўныя, як людзі26
Хоць на выгляд і няўклюда23
Хрызантэма 26
Хрыстос васкрос26
Хто з нас – хто25
Хто наш пан24
Хто раллю расчэсвае23
Хто рана ўстае26
Хто чым кахае26
Ц
Цана памылак24
Царыца–ноч26, 35
Цудоўны калектыў 26
Цыбаты бусел 2, 23
Ч
Чавуская «JIiгa»26
Чавускі вальс 24
Чаму плуг не ржавее2, 23
Час настаў праслязіцца26
Чырвоны Крыж26
Чырвоны радок25
Ш
Шампіньён22
Шлюбны Новы год26
-35-
Библиографическая запись. Библиографическое описание. Общие требования и правила составления”, “ГОСТ 7.80-2000. Библиографическая запись. Заголовок. Общие требования и правила составления”.
У раздзелах “Паэтычныя зборнікі М. І. Салаўцова”. “Калектыўныя зборнікі” і “Вершы паэта ў перыядычным друку” загаловак апісання не выкарыстоўваецца. Скарачэнні слоў і словазлучэнняў адпавядаюць патрабаванням дзяржаўнага стандарта Рэспублікі Беларусь “СТБ 7.12-2001. Бібліяграфічны запіс. Скарачэнне слоў і словазлучэнняў на беларускай мове. Агульныя патрабаванні і правілы” і міждзяржаўнага стандарта “ГОСТ 7.12-93. Библиографическая запись. Сокращение слов на русском языке. Общие требования и правила”.
Навукова-дапаможны апарат выдання ўключае:
– Алфавітны паказальнік загалоўкаў вершаў
– Імянны паказальнік (аўтараў і сааўтараў публікацый).
Пры падрыхтоўцы паказальніка былі выкарыстаны матэрыялы з Чавускай цэнтральнай бібліятэкі, краязнаўчай картатэкі бібліятэкі, выданні мясцовага друку і Дома дзіцячай творчасці.
Паказальнік не прэтэндуе на вычарпальную паўнату. Любыя папраўкі, дапаўненні і крытычныя заўвагі будуць прыняты з вялікай удзячнасцю.
Увесь сабраны матэрыял, правераны de visu. Адбор матэрыялаў закончаны ў жніўні 2010 г.

-4-
Жыццёвы і творчы шлях паэта
Мікалай Іванавіч Салаўцоў – гісторык часу, рос у складаных, супярэчлівых абставінах жыцця, у перапляценні розных падзей – вялікіх, малых, пададзеных ў непарыўных сувязях з сацыяльнымі пераўтварэннямі, прыродай, бытам нашай роднай Беларусі. Яго думка, яго псіхалогія выпрацоўваліся пад уплывам асяроддзя, асаблівасцей сацыяльных прычын, умоў, у якіх ён рос, набіраўся вопыту, пазнаваў свет, яго законы. Мікалая Іванавіча адольвалі, як мнoгix яго равеснікаў у дзіцячыя пасляваенныя гады, вялікія клопаты пра кавалак хлеба з нязгаснай верай у лепшую будучыню.
Нарадзіўся Мікалай Іванавіч 30 снежня 1937 г. у вёсцы Красавічы  Клімавіцкага раёна, Магілёўскай вобласці, у мнагадзетнай сялянскай  сям’і. Закончыў сем класаў Красавіцкай НСШ, што была ў ix вёсцы, потым – дзесяцігодку Савініцкай школы, у якую даводзілася яму хадзіць за восем кіламетраў у адзін бок.
У гады вучобы Мікола быў рэдактарам агульнашкольнай газеты, кіраўніком літаратурнага аб'яднання, актыўна ўдзельнічаў у мастацкай самадзейнасці, друкаваў заметкі аб школьным жыцці ў раённай газеце, дзе таксама змяшчаў свае вершы.
Пасля заканчэння Клімавіцкага ветзаатэхнікума (ветэрынарнае аддзяленне) М.Салаўцоў працаваў у родных мясцінах, у калгасе “KIM” ветэрынарам i заатэхнікам, брыгадзірам па-
паляводчай брыгады ў калгасе.
Служыў у радах Савецкай Арміі ў горадзе Гродна, быў няштатным палкавым фотакарэспандэнтам, начальнікам палкавога радыёвузла, начальнікам паштовага аддзялення. Наведваў літаратурнае аб"яднанне пры Гродзенскай абласной газеце, дзе ў той час яго членамі былі Васіль Быкаў, Вольга Іпатава, з якімі ён часта сустракаўся і вучыўся ў іх жыць і майсэрству роднага слова.

-5-
Ты мая надзея25
Ты помніш лета25
Тэарэма-лема25
У
У вянок чабарок25
У год шасцідзесяты25
У даль вякоў2, 26, 40
У Дзень Анёла26
У дзень вяселля25, 26
У Дзень інваліда26
У дзень Святога Валянціна25
У добры шлях, Марына26
У квецені белым сады25
У прыцемках пакою25
У раёнкі – юбілей26
Урасколіне часу25
У юбілейны гэты год26
Узлёты мар26, 64
Узыйду я ружай25
Ураўненне кахання24
Урок ваины 26
Усе мы ад Бога25
Усе мы роўныя26, 41
Уходзяць ветэраны 59
Ф
Фашысцкі нораў13, 68
Фашысцкія норы24
Формула даугалецця 26
Х
Хай вас ласкае муза26
-34-
Скарб паэта24
Славутым землякам25
Слёзы пакаленняў55
Смаржок22
Смутак восені28
Снег, як зерне з сяўні26
Снегіры22
Сонечнай вясною25
Спі крызіс…66
Сплылі гады25
Споведзь перад пракурорам26
Спрытныя работнікі23
Спяшае сонца26
Стагоддзяў звон26
Стазвоніць лета24
Старанны стагакід23
Старт да перамог25
Страчаю свет25
Страчаю сябра25
Струны жыцця25
Сябрам з Габрава26, 27
Сябру–земляку24
Т
Тайны неба24
Тайны сэрца 58
Такая падзея26
Таўстуха22
Той год сорак першы26
Трохрадка30
Турбуюць нас26
-33-
З дазволу начальніка клуба ён рэгулярна наведваў пасяджэнні літаратурнага аб’яднання пры “Гродзенскай праўдзе”, дзе ў той час працавалі вядомы пісьменнік Васіль Быкаў і паэт Міхась Васілёк, а таксама членам аб’яднання была Вольга Іпатава – былая старшыня праўлення Саюза пісьменнікаў Рэспублікі Беларусь, з якімі ён часта сустракаўся і вучыўся творча асэнсоўваць жыццё.
Пасля арміі доўгі час быў на камсамольскай рабоце ў Клімавіцкім раёне. Працаваў брыгадзірам паляводчай брыгады ў саўгасе, сакратаром камсамольскай пярвічнай арганізацыі, пяць гадоў выбіраўся першым сакратаром Клімавіцкага райкома камсамола. Быў членам бюро Магілёўскага абкома камсамола, які ў той час узначальваў яго старэйшы сябра і дарадчык Анатоль Ціханавіч Любчанка. Таксама з вялікай павагай і падзякай Мікола ўспамінае прафесара, выкладчыка гісторыі Беларускага дзяржаўнага ўніверсітэта Мікалая Васільевіча Уласенку. Ён палюбіў Міколу за адкрытасць і шчырасць чалавечай душы, убачыўшы ў ёй іскрынкі сапраўднай паэзіі, таму на працягу яго студэнцтва і доўга апасля быў побач з Міколам, вучыў яго адкрываць патаемнасці жыцця.
3 1976 г. шаснаццаць гадоў працаваў Мікалай Іванавіч старшынёй Чавускага раённага камітэта народнага кантролю. Завочна закончыў БДУ імя У. І. Леніна, факультэт журналістыкі.
Свой жыццёвы лёс поўнасцю звязаў з Чавускім раёнам: працаваў сакратаром райкома прафсаюза работнікаў сельскай гаспадаркі, неаднаразова выбіраўся дэпутатам раённага Савета дэпутатаў, доўгі час быў журналістам раённай газеты.
-6-
"Іскра", прызначаўся больш 15 год галоўным рэдактарам рэдакцыі раённага радыё, быў яго стваральнікам. Звыш трыццаці год Мікалай Іванавіч узначальвае раённае  літаратурнае аб'яднанне “Маладзік над Проняй” пры райгазеце “Іскра”. За добрасумленную працу ўзнагароджаны трыццацю граматамі розных інстанцый i  медалямі “За доблестный труд” і “За трудовую доблесть”.
Miкола Салаўцоў піша вершы i прозу на беларускай мове. Першы верш “Беларусь – мая Радзіма”  надрукаваў у Клімавіцкай раённай газеце “Молат” (1956г.). Затым вершы друкаваў у розных выданнях, а менавіта ў “Піянеры Беларусі”, “Зорцы”, “Чырвонай змене”, Літаратуры і мастацтве, “Настаўніцкай газеце”, у часопісах “Бярозка”, “Вясёлка”, “Работніца і сялянка” і інш.
Мікалай Іванавіч выдаў пяць зборнікаў вершаў: два для дзяцей (“Вавёрчын веласіпед”, “Чаму плуг не ржавее”) i тры для дарослых – “Азбука зорнага неба”, “Жыцця акорды”, “Вясёлка лёсу”. Апроч таго, яго вершы можна прачытаць у калектыўных зборніках: “Прыдняпроўе”, “Галасы Прыдняпроўя”, “Дняпроўскія хвалі”, “Самавар у лесе”.
Асабліва цёпла адгукнуўся на першую кніжку вершаў для дзяцей “Вавёрчын веласіпед”  вядомы беларускі паэт Аляксей Пысін (“Магілёўская праўда, 21 мая 1976г.).  Ён пісаў: “Дзеці, ідучы ў жыццё, па свойму адкрываюць свет, бо не могуць яшчэ ўспрыняць вопыт і інфармацыю дарослых. Усё іх цікавіць: кожная з’ява прыцягвае ўвагу, ўсё трэба абмацаць, праверыць на пах, смак і дотык. Дзеці – самыя сапраўдныя паэты, у іх вобразнае мысленне і ўспрыманне ўсяго навакольнага.
-7-
Родная мова 26, 27
Родны Miнск26
Роздум 24
Роздум над НЛА26
Роздум над святам25
Роздум пасля смерча25
Ручаёк22
Рымінская гордасць26
С
Са мной вясна39
Са сваёю гіпотэзай26
Са светлым Крыжам25
Са святам віншаванне26
Савіная ноч25
Салюта гром64
Самавар у лесе29
Са мной вясна26
Самы спрытны29
Свая манера26
Светлацені25
Светлячок29
Свінушкі22
Свірэльская хата26
Свята Купалле25
Святло i цені26
Святлом лампады25
Серп і молат22
Серэнада вясны61
Сінія валошкі57
Сказ пра Галгофу25
-32-
Паэты i філосафы26
Пераможная вясна38
Песня маёй маладосці24
Подых веснавы56
Полюсы жыцця26
Помніш Проня25
Помню вёску 26
Поўня ясная25
Прабач, паэзія26, 51
Праз вякі52
Пралог26
Проба на холад24
Проба на якасць24
Просьба да “Богаў”24
Прывет зямлянам25
Прызнанне Беларусі26
Прыстань кахання24
Прэс–падборнік23
Пульс зямны26
Пчолы i Tpyтнi25
Р
Рабінавы дуб24
Радамльскі замак26
Раён наш слаўны6, 24
Развітанне з калегамі26
Развітаўся з маладосцю25
Рак “паскарэння”24
Ранкам росным24, 25
Раство Хрыстова24
Роднай маці маёй25
-31-
Пісаць для дзяцей цяжка, трэба ўмець глядзець на свет дзіцячымі вачамі, з вышыні дзіцячага ўзросту, не апускаючыся для гэтага на калені. Перад намі  першая кніжка для дзяцей Міколы Салаўцова. У сваіх лепшых вершах М. Салаўцоў засведчыў уменне бачыць у звычайным, штодзённым нешта новае, незаўважанае дагэтуль. Разумее дзіцячую псіхалогію, ведае сакрэт займальнасці і праўдападобнасці ў тым, што малюе. Яго вершы добрыя, сапраўдныя, напісанныя з веданнем дзіцячага свету, якія не толькі малююць дзіцячы свет, але і пашыраюць яго, вядуць маленькага чытача далей, да новых даляглядаў…”
Большасць гадоў  аддадзены складанай і  разнастайнай працы, не заўсёды літаратурнай. Часам яго творчасць хавалася ў шкарлупіне чыноўніка. Гэта добра прыкмеціў у свой час народны пясняр Беларусі Максім Танк, калі праводзіў семінар маладых літаратараў у Каралішчавічах, дзе Мікола быў удзельнікам гэтага семінара.
Максім Танк даў добрую характарыстыку яго творам для дзяцей  і ў той жа час падкрэсліў, што Мікола мае вельмі багаты жыццёвы вопыт, а таму ў хуткім часе ў яго павінны з’явіцца цудоўныя кнігі вершаў для дарослых. І гэта пажаданне народнага песняра Беларусі  збылося.
У верасні 2006 года ў жыцці паэта Мікалая Іванавіча Салаўцова адбылася знамянальная падзея – ён быў прыняты ў члены Саюза пісьменнікаў Беларусі, а ў снежні таго ж года ўдзельнічаў у трэцім з'езде пісьменнікаў Беларусі.
Зараз Мікалай Іванавіч знаходзіцца на заслужаным адпачынку, але не здаецца сваім гадам.

-8-
Ён працуе кіраўніком гуртка “Юны журналіст i літаратар” Дома дзіцячай творчасці аддзела адукацыі райвыканкама, перадае школьнікам свой багаты жыццёвы i творчы вопыт. Сярод яго выхаванцаў каля двух дзесяткаў юных паэтаў i пісьменнікаў, якім ён дапамагае друкаваць свае творы ў раённай газеце i насценных газетах. Выдаў на камп'ютэры чатыры кніжкі дзіцячых вершаў, якія  гучаць па раённаму радыё.
Сёння можна з упэўненасцю сцвярджаць, што зерне, кінутае ім у прыдатную глебу, абавязкова прарасце плённай рунню, паэтычныя карэньчыкi якой будуць падпітвацца чыстай, крынічнай вадой нашай роднай Беларусі.

-9-
Ноч над Проняй25
Ну, заяц! 29
Нябачна плёсаў26
Нябачна плёсаў…28
П
Па вясновай дарозе24
Пад восень65
Пад знакам Задыяка26
Пад сцягам дзеда24
Пад шатром стагоддзяў25
Пад шолах вясновы25
Падай мне голас24
Падарункі маме25
Падбярозавік22
Падземныя Сланы24
Падзяка Богу25
Падкова24
Пажаданне26
Пакаленне свае не падвёў26, 49
Пакланюся полю25
Паклон жанчынам26, 37
Паклон жанчыне – маці50
Палкоўнік запаса26
Памідор29, 31
Па-над Басяй25
Паслухай, Муз 26
Пасля вайны26
Патрывож мяне25
Паэзіі працяг24
Паэты – гордасць Сусвету26
-30-
Надзявайце свае ўзнагароды64
Нам не хапае цеплыні26
Нарадзилі мяне Красавічы26
Народнаю дарогай25
Нас восем вырасціла маці26
Наследнікі часу26
Настаўнік, настаўнік26
Наш абраннік24
Наш дом13
Наш Лайонс-клуб25
Наш сад27
Наш славуты завод26
Наш час неўгамонны25
Не ycix я адлюбіў25
Не люблю24
Не люблю я кантрастаў25
Не пішуцца вершы26
Не стала сябра24
Не стала чалавека i паэта 26
Не сумуйце 24
Не трывож рану25
Не трэба людзі-невідзімкі26
Не трэба мне25
Не трэба мне агонь55
Не трэба трывожыцца26
Не хачу24
Не хачу быць Магеланам25
Не хачу я вяртання гадоў25
Не хлебам адзіным25
Небарака22
-29-
Даты з біяграфіі

1937, 30 снежня нарадзіўся ў вёсцы Красавічы Клімавіцкага раёна Магілеўскай вобласці
1956 першы верш “Беларусь – мая Радзіма” надрукаваў у Клімавіцкай раённай газеце “Молат”
1958 пераможца конкурсу на лепшы верш, арганізаванага газетай “Піянер Беларусі”
1976–1992 старшыня Чавускага раённага камітэта народнага кантроля
1962–1968 вучоба ў БДУ імя У. І. Леніна, факультэт журналістыкі
1976 выйшла кніга для дзяцей “Вавёрчын веласіпед”
1978 выйшла кніга для дзяцей “Чаму плуг не ржавее”
1986–2005 стваральнік і галоўны рэдактар раённага радыё ў Чавускім раёне
1967 узначальвае раённае літаратурнае аб’яднанне “Маладзік над Проняй” пры райгазеце “Іскра”
1998 дыпламант конкурсу на лепшы верш, прысвечаны гораду Магілёву
2000 выйшла кніга вершаў “Азбука зорнага неба”
2005 выйшла кніга вершаў “Жыцця акорды”
2007       выйшла кніга вершаў "Вясёлка лёсу".
2012       выйшла кніга вершаў "Сінія валошкі".
2005 кіраўнік гуртка “Юны журналіст і літаратар” пры Доме дзіцячай таорчасці
2006 прыняты ў члены Саюза пісьменнікаў Беларусі
2006, снежань удзельнік ІІІ-га з’езда пісьменнікаў Беларусі
-11-
Мой мустанг24
Мой палёт5, 24
Мой першы грэх24
Мой першы дзень26
Мой ранак светлы26
Мой родны край25
Мой родны кут13, 26
Мой родны сад25
Мой шлях26
Мудрасці спіжарня25
Мудрым быў Сакрат26
Мужчыны, мужчины26, 48
Мы людзі ўсе26
Мы плывём24
Мы ўсе жывём…71
Мяне цікавяць25
Н
На атамным полі25
На золку раніцы24
На радасць людзям26, 28
На сябе зрабіў данос26
На хвалях падзякі26
На шляху паваротаў25
Над вёскай Астравы25
Над вёскай Недзведзь25
Над магілай25
Над полем жыццёвым25
Надзея мая – Магілёў6, 24
Надзея невідушчых5, 24
Надзея–панацэя24
-28-
Лячу я жаўруком25
М
Мае дні47
Маё шчасце10, 24
Малітва за беларускі народ26
Манюка22, 31
Масляк22
Маўчыць стаеннік25
Махавік22
Мая багіня24
Мая душа25
Мая зямля25
Мая падзяка26
Мерка жыцця24
Між людскога рою25
Між небам i зямлёю24
Між чыноў24
Мір26
Мipaноcіц24
Мішка – касманаўт22
Мне дорыць час25
Мне сніцца май25
Мне ў хаце стала цесна26
Мне хочацца24
Мне цяжка па-беламу жыць25
Мой дзень сумоты25
Мой кожны верш26
Мой лёс24
Мой літаратурны код26
Мой Мустанг24
-27-
Паэтычныя зборнікі М. І. Салаўцова
1. Вавёрчын веласіпед : вершы : для малодшага школьнага ўзросту/ мастак Н. Грамыка. – Мінск : Маст. літ., 1976. – 31, [1] с. : іл.
2. Чаму плуг не ржавее: вершы: для дашкольнага ўзросту / малюнкі Яўгена Ларчанкі. – Мінск: Маст. літ., 1978. – [21] с., уключаючы вокладку: каляр. іл.
3. Азбука зорнага неба: вершы. – Магілеў : Абл. друк. імя  Я. М. Свярдлова, 2000. – 119 с.
4. Жыцця акорды / прадмова М. І. Падабеда. – Магілёў: Магілёўская аблдрукарня, 2005. – 119 с.
5. Вясёлка лёсу: вершы. – Магілёў, 2007. – 132 с.
6.           Сінія валошкі  вершы.-   Магілёў  2012 -   144 с.

Калектыўныя зборнікі
1.        Прыдняпроўе. Вершы. Магілёўскае абласное ўпраўленне культуры. Абласны дом народнай творчасці. Стар.34 і 35. Байкі Міколы "Мурашка і мыш" і "Сляпень і авадзень.1958
            год.                                                                                                                                                                                                                                                          2. Галасы Прыдняпроўя. Магілеўшчына літаратурная: Паэзія, проза, пераклады, успаміны, крытыка, гумар і сатыра / Рэдкал.: І. Аношкін (уклад) [і інш]. – Мінск: Маст. літ.,     
              1991 год стар.33-34.
3.           Матчына мова.Мінск. Мастацкая літаратура. Кніга пра беларускую мову. Прадмова Ніла Гілевіча. Укладанне Уладзіміра Паўлава. Стар.260. Верш "Будзь ты ў хаце гаспады-
              няй".
4. Дняпроўскія хвалі. Магілеўшчына літаратурная / Рэдкал.: І. Аношкін, В. Карпечанка, М. Луфераў [і інш]. – Магілёў, 1993. – С. 40–43.
5. Самавар у лесе: вершы / рэд. У. М. Мазго. – Мінск: Юнацтва, 1995. – С. 43–47.
6.           Прыдняпроўе - маё натхненне. Магілёўшчына літаратурная. Укладальнік У.У. Дуктаў. Вершы Міколы на стар.299-303. Магілёў. 2009 год.
7.           Прыдняпроўе: паэзія, проза, публіцыстыка. Магілёўшчына літаратурная. 2011 год. Вершы Міколы 45-54.
8.           Палымянае юнацтва- кніга аб Мікалаю Салаўцове і аб камсамольцах Клімаўшчыны пассля ваенных гадоў. Аўтар былы сакратар ЦК ЛКСМ Заходняй Беларусі С.Анісаў.
              Выдавецтва Беларусь, Мінск 1969 год. Нарыс Калгасная паэма Стар. 42-71

Вершы паэта ў перыядычным друку
1971
1. Трохрадка: верш // Іскра. – 1971. – 6 лютага.
1976
2. Кот–рыбак; Памідор; Белы мядзведзь; Манюка: вершы//

-12-
Вясёлка. – 1976. – № 5.- С.6.
1981
3. Гораду – юбіляру: верш [на конкурс да 400-годдзя Чавус] // Іскра. – 1981. – 24 кастрычніка. – С.3.
1987
4. Канец Воўчага логава : вершы // Іскра. – 1987. – 7 лістапада. – С.3.
2004
5. Горад – юбіляр : верш // Іскра. – 2004. – 24 ліпеня. – С.1.
2006
6. Дарога ў новы дзень; Я жыву на зямлі; Люблю я луг; Царыца-ноч; Я час свой берагу: вершы // Іскра. – 2006. – 11 сакавіка. – С.4.
7. Жыве льнозавод: верш // Іскра. – 2006. – 2 верасня. – С.7.
8. Паклон жанчынам: верш // Іскра. – 2006. – 7 сакавіка. – С. 4.
9. Пераможная вясна: верш // Іскра. – 2006. – 11 мая. – С.4.
10. Са мной вясна : верш // Іскра. – 2006. – 15 ліпеня. – С.3.
11. У даль вякоў: верш // Іскра. – 2006. – 15 красавіка. – С.4.
12. Усе мы роўныя: верш // Іскра. – 2006. – 9 лістапада. – С.3.
2007
13. Вясновы водар; Вялікі дзень: вершы // Іскра. – 2007. – 5 мая. – С.7.
14. Гляджу я ў неба: верш // Іскра. – 2007. – 15 снежня. – С.7.
15. Дачакаліся снегу…: верш // Іскра. – 2007. – 3 лютага. – С.7.
16. Доля лёсу майго: верш // Іскра. – 2007. – 1 верасня. – С.10.
17. Ёсць такі чалавек: верш // Іскра. – 2007. – 3 лістапада. –
С.7.
-13-
Кветка–партызанка27
Квітней, Магілёў!13, 18, 26
Квяцюты месяц25
Конь сталёвы23
Кот–рыбак22, 31
Коцікі22
Красавічы6, 24
Крывавы след24
Куды ісці?24
Купальская ноч25
Куточак мой родны24
Л
Лірычны санет26
Лугавы аркестр22
Лунаюць аблокі25
Лушчыльнік23
Любіце нас, мужчын26
Люблю Беларусь!62
Люблю палі жытнёвыя26
Люблю свой край16
Люблю я лета71
Люблю я луг13, 26, 35
Люблю я Пушкіна24
Люблю я снег26
Люблю я сталасць25
Любоў26
Люстра бальнічных гадоў26
Ляцяць гады63
Ляцяць у вырай гyci25
Лячу між аблокаў25
-26-
Завочніцы кахання69
Зайздроснікi і ліхтар26
Зайчык сонечны29
Залаты ручай23
Запавет26
Запісныя кніжачкі26
Зарапад25
Збяднелі грошы24
Звic месяц агністы25
Звініць ручай25
Знікла школа25
Знічкі нашых душ24
Золкі вецер25
Зялёная сыраежка22
Зямля мая 61
Зямляк мой любы 26
Зямныя балячкі25
І
Іду вячэрняю зарой25
Іду на стрэчу25
Іду наперад24
Ідэал уцех24
Інь i Янь26
К
Каб душа пела25
Каб сыты быў статак23
Канец Воўчага логава33
Карункі кахання24
Касілкі23
Каханне i шлюб24
-25-
18. Мае дні; Вёска Надзея; Я вам – не сібарыт: вершы // Іскра. – 2007. – 16 чэрвеня. – С.7.
19. Мужчыны, мужчыны…: верш // Іскра. – 2007. – 21 лютага. – С. 2.
20. Пакаленне сваё не падвёў; Жыццё – як сонца: вершы // Іскра. – 2007. – 6 студзеня. – С.7.
21. Паклон жанчыне – маці: верш // Іскра. – 2007. – 6 сакавіка.- С.1.
22.  Прабач, паэзія: верш // Іскра. – 2007. – 13 кастрычніка. – С.7.
23.  Праз вякі : верш // Іскра. – 2007. – 4 жніўня. – С.7.
2008
24.  Вясёлка лёсу: верш // Іскра. – 2008. – 19 студзеня. – С.7.
25.  Дзе ўзяць мне кроплю..?: верш // Іскра. – 2008. – 15 лістапада. – С.7.
26.  Не трэба мне агонь; Слёзы пакаленняў: вершы // Іскра. – 2008. – 26 красавіка. – С.7.
27.  Подых веснавы : верш // Іскра. – 2008. – 29 сакавіка. – С.7.
28.  Сінія валошкі : верш // Іскра. – 2008. – 31 мая. – С. 7.
29.  Тайны сэрца : верш // Іскра. – 2008. – 23 жніўня. – С. 7.
30.  Уходзяць ветэраны: верш // Іскра. – 2008. – 19 ліпеня. – С.7.
2009
31.  За маёю спіною быў Бог…: верш // Іскра. – 2009. – 14 лютага. – С.7.
32.  Зямля мая; Серэнада вясны: вершы // Іскра. – 2009. – 25 красавіка. – С.7.
33.  Люблю Беларусь!; Душы прызнанне: вершы // Іскра. –
2009. – 17 студзеня. – С.7.
-14-
34.  Ляцяць гады: верш // Іскра. – 2009. – 12 снежня. – С. 7.
35.  Надзявайце свае ўзнагароды; Салюта гром; Узлёты мар: вершы // Іскра. – 2009. – 2 ліпеня. – С.2.
36.  Пад восень: верш // Іскра. – 2009. – 24 кастрычніка. – С.7.
37.  Спее крызіс…: верш // Іскра. – 2009. – 28 сакавіка. – С.7.
38.  Я хаджу па зямлі: верш // Іскра. – 2009. – 12 верасня. – С.7.
2010
39. Вясна 45-га; Фашысцкі нораў: вершы // Іскра. – 2010. – 10 ліпеня. – С.7.
40.  Год за Годам…; Завочніцы кахання: вершы // Іскра. – 2010. – 20 лютага. – С.7.
41.  З вамі побач я хаджу: верш // Іскра. – 2010. – 6 сакавіка. – С.1.
42.  Мы ўсе жывём…; Люблю я лета: вершы // Іскра. – 2010.- 7 жніўня. – С.4.
Вершы юнакоў з гуртка “Юны журналіст і літаратар”
43.  Родничок: стихи и рассказы юных поэтов. – Чаусы: Дом детского творчества отдела образования Чаусского райисполкома,2006.
44.  Косенок,О. Рыжая осень:стихи/ Ольга Косенок.–Чаусы: Дом детского творчества отдела образования Чаусского райисполкома, 2006.
45. Бяличева,Е. Пылающее сердце:лирика/Екатерина Бяличева. – Чаусы: Дом детского творчества отдела образования Чаусского райисполкома, 2006.

-15-
Ё
Ён жыў i сягоння25
Ёсць такі чалавек26, 46
Ёсць хвіліны24
Ж
Жоўты месяц24
Жыве льнозавод36
Жыву я мірна24
Жывуць са мною26
Жыгулі22
Жыу кот Мартын26
Жыу між тлуму 26
Жыццё – не проста26
Жыццё – як сонца49
Жыццё пражыу я радасна26
Жыццё як Сонца16, 26
Жыццю няма канца26
Жыцця акорды25
Жыцця дарога26
З
З агню ў агонь25
З белых ружаў26
З блокаўскім настроем25
З вамі побач я хаджу70
З верай у Бога26
З думкай пераспелай26
З малітоўным поглядам25
З надламаным вяслом24
Зixoткім дасвеццем25
За маёю спіною быў Бог…60
-24-
Грыбы22
Д
Дазвольце вас павіншавац26
Дай Бог мне сілы26
Дайце дудачку з бяросты26
Дарбожы24
Дарагім унукам25
Дарога надзеі25
Дарога ў новы дзень13, 26, 35
Дарогаю новай24
Дачакаліся снегу… 44
Два рупліўцы23
Дваццаты век25
Дваццаць першае стагоддзе25
Дзве зоркі25
Дзе збожжа сушыцца23
Дзе першы мой голас16
Дзе ўзяць мне кроплю?..54
Дзень вясенні25
Дзень танкіста25
Дзіця26
Дзцячы прыют26
Дняпроускі мост26
Дняпроўскія хвалі28
Доля лёсу майго26, 45
Думкі-аблуды5, 24
Душа ў крэдыт25
Душа ўразрэз26
Душы прызнанне25, 62
Дыскі23
-23-
Літаратура аб М.І.Салаўцове і яго творчасці
1976
Пысін, А. Пра месяц сапраўдны і месячык падпечны : [пра першую кнігу для дзяцей “Вавёрчын веласіпед” (Мінск, 1976)] / А. Пысін // Могилёвская правда. – 1976. – 21 мая. – С. 4. – (Сярод кніг).
1978
Чаму плуг не ржавее?: [да выхаду зборніка вершаў для дзяцей “Чаму плуг не ржавее”] // Іскра. – 1978. – 3 чэрв. – С. 4.
Ягораў, І. Уменне здзіўляцца : [пра кнігу вершаў для дзяцей “Чаму плуг не ржавее?”] / І. Ягораў // Іскра. – 1978. – 25 лістапада – C.4.
1979
Давідовіч, М. Вучаць назіраць, пазнаваць, думаць…: [пра кніжку “Чаму плуг не ржавее?”] / М.Давідовіч // Могилёвская правда. – 1979. – 11 мая. – С.4.
2000
“Азбука зорнага неба”: [аб выданні зборніка вершаў] // Іскра. – 2000. – 21 кастр. – С.4. –  З тэксту: вершы- “Надзея Невідушчых”; “Мой палёт”; “Думкі аблуды”.
Бардзілоўскі, У. “Старасці не бачу”: [да выхаду зб. вершаў  “Азбука зорнага неба”] / Уладзімір Бардзілоўскі // Магілёўскія ведамасці. – 2000. – 15 ліпеня (№79). – З тэксту:вершы -  “Раён наш слаўны”; “Красавічы”; “Надзея мая – Магілёў”.
Пехцераў, І. Мікола Салаўцоў. Жыццё і творчы шлях / І. Пехцераў / Салаўцоў М. Азбука зорнага неба : вершы. – Магілёў, 2000. – 120 с.

-16-
2001
Літаратурная сустрэча ў школе: [у Гарбавіцкай СШ] // Іскра. –2001. – 31 сакавіка. – фотазд.
2005
Падабед, М. І. Жыцця акорды / Салаўцоў М. Жыцця акорды. – Магілеў, 2005. – С.4-5.
2006
Дуктаў, У. Абмеркаванне творчасці М. Салаўцова /                  У. Дуктаў // Літаратура і мастацтва. – 2006. – 17 сакавіка. – С.3.
Прынятыя ў Саюз пісьменнікаў Беларусі: [Салаўцоў Мікола і інш.] // Літаратура і мастацтва. – 2006. – 27 кастрычніка. – С.3.:партр.
2007
Аношкін, І. Жыццёвы і творчы шлях паэта / Салаўцоў, М. Вясёлка лёсу: вершы / Мікола Салаўцоў. – Магілеў, 2007. – С.1–6.
“Жыцця майго бурлівага крыніцы…”: [з вопыту работы кіраўніка гуртка “Юны журналіст і літаратар”, члена Саюза пісьменнікаў Беларусі, паэта Мікалая Іванавіча Салаўцова] / склад. Салаўцоў М. І.- Чавусы, Дом дзіцячай творчасці аддзела адукацыі Чавускага райвыканкама, 2007. – 18 с. – Рукапіс. – Змест: Крынічка паэзіі вялікіх пачуццяў часу (аб жыцці і творчай спадчыны паэта); Крынічка цудоўных скарбаў журналісцкага і паэтычнага слова (выхаванне грамадзянскасці і патрыятызму – галоўная запаведзь у рабоце гуртка “Юны журналіст і літаратар”. – З тэксту:вершы-  Дарога ў новы дзень; Я помню; Квітней Магілёў; Фашысцкі нораў; Люблю я луг; Мой родны кут; Бацькоўскі след; Наш дом.

-17-
Вясна сорак пятага24
Вясновы водар25, 42
Вясною 20
Г
Гады бягуць24
Гады няўдач i перамог25
Галасы Прыдняпроўя 27
Галоснасць24
Гармонік2
Гармонік–працаўнік23
Гартаючы гісторыю назад26
Гартаючы гісторыю назад28
Гары, гары, мая зара24
Гарэза-гітара 24
Ген звярыны24
Гераізму мінулага дня 26
Гімн каню24
Гімн міліцыі25
Гімны свабодзе24
Глыток вайны24
Гляджу на Miнск25
Гляджу на месяц25
Гляджу я ў неба24, 43
Гнеўны сказ пра церамкі24
Год за годам 26, 69
Голас праўды24
Горад – юбіляр34
Гораду – юбіляру24, 32
Горка плача месяц26
Грозны прывід24
-22-
Бывай, мая сястрыца25
Бываюць іскры розныя25
Было нас трое 26
Быць caмім сабой25
Бягуць гады мае пад потам 26
Бяру назад гады25
Бяссмерце 24
В
Вавёрчын веласіпед22
Вайна вайне 26
Васілю Быкаву25
Ваўнянка22
Вecнi вечар25
Вёска апусцела25
Вёска Надзея 26, 47
Ветрык у голлях 2
Вогненная пуга29
Вожык22
Вожык–круглячок23
Восенню на градках22
Вось які чалавек 26
Выйду ў поле24
Вялікі дзень 42
Вярнулі мне імя…28
Вясёлка22
Вясёлка лёсу 26, 53
Вясельны юбілей 26
Вясна – пара каханняў 18, 26
Вясна 45-га 68
Вясна надзей25
-21-
“Жыцця майго бурлівага крыніцы…”:  [Электронны рэсурс]: [з вопыту работы кіраўніка гуртка “Юны журналіст і літаратар”, члена Саюза пісьменнікаў Беларусі, паэта Мікалая Іванавіча Салаўцова] / склад. М. І. Салаўцоў; Чавусы.-  Дом дзіцячай творчасці аддзела адукацыі Чавускага райвыканкама, 2007. – 1 электронны апт. дыск (СD–RW). – Змест: матэрыялы, прагучаўшыя па раённаму радыё; Паведамленні прэс-цэнтра ДДТ: “Калядная зорка”; Паведамленні прэс-цэнтра: сустрэча з пісьменнікам С. А. Трахімёнкам; Да дня нараджэння паэта М. Салаўцова; Метадычны тыдзень у час канікулаў; Калядныя сустрэчы ў ДДТ; Прэс-цэнтр паведамляе: да 125-годдзя Я. Купалы і Я. Коласа; Дзеці вучацца пісаць вершы.
“Жыцця майго бурлівага крыніцы [Электронны рэсурс]: з вопыту работы кіраўніка гуртка “Юны журналіст і літаратар” Дома дзіцячай творчасці аддзела адукацыі Чавускага райвыканкама, члена Саюза пісьменнікаў Беларусі Салаўцова М. І. / склад. М. І. Салаўцоў.- Чавусы.- Дом дзіцячай творчасці аддзела адукацыі Чавускага райвыканкама, 2007. – Студзень. –1 электронны апт. дыск (СD–RW).
Мікола Салаўцоў: [да 70–годдзя з дня нараджэння] // Іскра. – 2007. – 29 снежня. – С.4 : партр. – З тэксту: вершы: “Дзе першы мой голас”; “Жыццё як Сонца”; “Люблю свой край”; “Я дружу з цішынёй”.
Шабанова, Ж. Н. Воспитание гражданственности и патриотизма на занятиях кружка «Юный журналист и литератор»: [опыт работы руководителя кружка «Юный журналист и литератор» Соловцова Н.И.] / Ж. Н. Шабанова.- Чаусы.- Дом детского творчества отдела образования Чаусского райисполкома, 2007.–35с.

-18-
2008
“Вясёлка лёсу” Міколы Салаўцова: [да выхаду зб. вершаў “Вясёлка лёсу” (Магілёў, 2007)] // Могилёвские ведомсти. – 2008. – 2 февраля. – С.10. – З тэксту: вершы – “Квітней Магілёў”; “Бабіна лета”; “Вясна – пара каханняў”; “Я гаспадар, а не госць”.
Гулидова, Е. Творческая встреча : [70-летие поэта Николая Соловцова] // Іскра. – 2008. – 30 января. – С.2.- фот.
Пролеска, Я. Живое слово в душе добром отзывается : [о творчестве М. Соловцова] / Янина Пролеска // Могилёвские ведомости. – 2008. – 2 февраля. – С.4.
2009
Лук’янаў, В. Чым слова ў сэрцах адгукнецца: [літаратурная гасцёўня ў Гарбавіцкай СШ з паэтам М. Салаўцовым, пісьменнікам В. Крыжэвічам] // Іскра. – 2009. – 4 красавіка. – С.3.- фот.

Алфавітны паказальнік загалоўкаў вершаў
А
А што далей? 26
Абрус зямлі23
Ад Альфы да Амегі25
Адамава святло25
Аддаў я сябе цішыні25
Адкрытыя думкі 26
Адляцелі завеі 24
Адны i тыя ружы25
Азбука зорнага неба 24
Азірнўся, адгукнўся 25
Алея памяці афганцам24

-19-
Альма–Матэр25
Апенькі22
Апошнілёд на рэчцыПроня”26
Апошні ліст26
Арган паэзіі25
Архітэктары душ чалавечых26
Арэльнае жыццё24
Ах, зоркі28
Ах, пчолы26
Б
Бабіна лета18, 26, 28
Балада аб полі24
Балада аб поясе24
Балада аб Чавусах25
Балада кахання24
Бацькоўскі серп26
Бацькоўскі след13, 26
Б'е гадзіннік насцяне25
Безліч вёснаў25
Беларусь25
Белы мядзведзь29, 31
Беражыце нервы26
Біятокі кахання24
Блукае снежань25
Бог кахання24
Богу слава26
Божы дар25
Боль душы24
Будзем з бульбай23
Буйніцкае поле24

Отредактировано Соловцов (2015-05-02 18:13:07)

0

Вы здесь » НАШ БЕЛОРУССКИЙ ФОРУМ - общение без границ » Творчество поэта Николая Ивановича Соловцова » Бібліяграфічны даведнік паэта Міколы Салаўцова